Ijs en sneeuw

Gebroken ijs

Bevroren water van de IJssel die een ijsplaat heeft achtergelaten op de uiterwaarden. Hier zie je het gras onder het ijs.

Sneeuw op ijs

Sneeuw op ijs waaronder luchtbellen zitten. De ijsplaat rust namelijk niet op water maar op grond van de uiterwaarden. Deze zijn eerst ondergelopen alvorens de vorst intrad.

Bear glacier

Op weg van Seward naar de Kenai fjords (Alaska) komen we deze enorme gletsjer tegen, die uitmond op zee.

Bomen in zwart-wit

Vers gevallen sneeuw wat nog op de bomen ligt. Het contrast tussen de witte sneeuw en de donkere stammen kan niet beter.

Gletsjers in de Kenaifjords

Gletsjers op de bergen die grenzen aan de Kenai fjords (Alaska). Deze gletsjers reiken tot aan het water en af en toe komt met veel geraas een blok ijs het water in gestort.

gnome and his dog

Twee blokjes ijs op het zwarte strand nabij jokullsarlon (IJsland). De één lijkt (met enige fantasie) op een kabouter en de ander op een hond of wolf

Koud kootwijkerzand

Ook in Nederland kan het behoorlijk koud worden. Soms komt er dan een sneeuwlucht te hangen die wat doorzichtig is. Als het maar koud genoeg is krijgt deze een vreemde oranje-roze tint.

Kruiend ijs

Op het IJsselmeer zorgt de wind voor het opstuwen van het ijs. Zo staan deze vaak verticaal in patronen tegen de dijk aan.

Markermeer

Tijdens een koudegolf wil het Markermeer en het IJsselmeer nog wel eens dicht vriezen. Door de druk van de wind is de ijsplaat niet overal even egaal.

Smeltende gletsjer

Aan de zuidkant van de Vatnajokull op IJsland ligt een meertje van smeltwater, Jokullsarlon. In dat meertje drijven grote brokken ijs van de gletsjer die daar liggen te smelten. Vaak zijn deze ijsklompen besmeurd met lavastof.

Smeltwater rivier

Een riviertje op een grote gletsjer op Spitsbergen (Nordenskjoldbreen). Een dergelijk riviertje betsaat uit smeltwater en zal verder op de gletsjer een gat  (een z.g. molen) in duiken om naar de basis van de gletsjer afgevoerd te worden.

Snowbird glacier

Als je bij de Mt Robson (hoogste berg van de canadese Rockies) omhoog klimt richting de Snowbird pass krijg je een mooi uitzicht over de Snowbird glacier