kunstigge vormen uit de natuur

Brekend water

Door vorst bevriest het water dat de bodem in sijpelt. Het bevriezende water zet uit en kan zelfs rotsen splijten. Hier dit verschijnsel aan de rand van een canyon in the valley of a ten thousand smokes.

Cristal clear

Een gletsjer meer aan de voet van de Mt Robson. Door het hoge kalk gehalte kleurt het water groen.

Erosie

De zachte bodem in de valley of a ten thousand smokes erodeerd makkelijk. Juist aan de randen van de canyons waar regenwater meer momentum krijgt wanneer het de canyon in stroomt.

gaspijp

Roest en andere aanslag op een grote gaspijp die uit zee is gehaald. Voor dat de pijp is gesloopt heeft deze enkele weken op het starnd gelegen alwaar het een mooi fotografisch object voor mij vormde.

Getijdepoel

Op een rostachtige kust ontsaan hier en daar gaten door de golfslag. In deze gaten blijft water staan voor korte of lange duur. Gaten die regelmatig overspoeld worden door het wisselende getijde herbergen vaak leven. Gaten die lange tijd niet ververst worden met zeewater hebben dit niet en het water verkleurd door algengroei.

Gezouten zeeklei

Aan de Franse kust wordt op een natuurlijke manier zeezout gewonnen. In sommige zoutpannen komen sommige kleiïgge gedeelte droog te staan. Dit slaat wit uit door het hoge zout gehalte. Doordat het achtergebleven water betrekkelijk warm is onstaat hierin algengroei. Waarvan hier het resultaat.

India en de Hymelaya

Een oude gaspijp die het strand is opgesleept. Tussen het roest lijkt dit figuur wel op india die de Hymelaya opstuwd gevormd door "scheermessen" of "meshelften".

Keien

Diverse grote keien op het Bretonse strand.

Rendier gewei

Een achtergelaten gewei van een rendier ergens op de toendra van Spitsbergen.

Svalbard slik

Een stroompje op het zandige strand langs het Billefjord (Spitsbergen)

Troebel water op het strand

Opaal gekleurd water op het zandstrand

Zand in een kringetje

Grof zand dat een patroon achter heeft gelaten in de rotskust van Bretagne