Insecten en spinnen

Snorzweefvlieg op Zwarte toorts

Een snorzeefvlieg ( Episyrphus balteatus ) die op de foto wou en netjes stil bleeg zitten. De zweefvlieg was druk bezig van de stuifmeel van de bloemen van de zwarte toorts (Verbascum nigrum) te snoepen. Deze foto is een kombinatie van vijf foto's die gestapeld (gestackt) zijn. Door steeds een foto te maken met net een andere scherptediepte wordt de foto van voor naar achter volledig scherp in beeld gebracht.

Kardinaalsmantel

Ondersoort van de Keizersmantel, algemeen in zuid-europa (Argynnis pandora)

Keizersmantel

Familie van de kardinaalsmantel, ook onder deze categorie te vinden. Deze is wel zeldzaam (Argynnis paphia)

landkaartjes

Deze landkaartjes zijn erg donker. Dit is de tweede generatie en worden donkerder of lichter afhankelijk van hoe veel zon de rupsen hebben gehad. Was het mooi weer tijdens het rupsen stadium dan worden ze donker (zoals hier) was het bewolkt dan worden ze meer oranje-bruin. Een begrip ook bekend als melanisme.

oranjetip II

Wanneer de pinksterbloemen bloeien aan de IJssel dan zijn de oranjetippen (Anthocharis cardamines) vaak ook te vinden. De pinksterbloem is tenslotte een belangrijke voedselplant voor de oranjetip rupsen.

parende Icarus blauwtjes

Parende Icarus blauwtjes (Polyommatus icarus)

Spaanse vlag

Twee vlinders die in het Nederlands Spaanse vlag worden genoemd. In Nederland zeldzaam (Euplagia quadripunctaria)

Zilveren maan

De zilveren maan of Boloria selene. Zeldzaam

Bestoven bij

Een bij (een behangersbijen soort) waar het achterlichaam aan de onderzijde geel is van de stuifmeel. behangersbijen (en metselbijen) hebben een zogenaamde buikschuier (anders dan andere soorten bijen die stuifmeel aan de poten verzamelen) waarmee ze stuifmeel verzamelen.

'k Heb je

Een springspin die een vlinder te pakken heeft

Oranjetip

Wanneer de pinksterbloemen bloeien aan de IJssel dan zijn de oranjetippen (Anthocharis cardamines) vaak ook te vinden. De pinksterbloem is tenslotte een belangrijke voedselplant voor de oranjetip

Platbuiken

Een mannetjes platbuik (Libellula depressa) en een vrouwtje.

Wespenspin

Een wespenspin (Argiope bruennichi) of tijgerspin in haar web