Zaken door de Aarde en die daar worden achtergelaten

Canyon

In the valley of a ten thousant smokes slijten de rivieren weer hun weg door het puin, as en reoliet. Dit is in het begin van de 20e eeuw (1912 om precies te zijn) ontstaan door een enorme uitbarsting van Mt Katmai. Daarbij ontstont een nieuwe vulkaan kegel, novarupta genoemd. Doordat de aslaag zacht is, ontstaan er canyons die in ongeveer 80 jaar tijd gevormd zijn.

fumarolen

Een mini vulkaan, zo lijkt het maar het is niet meer dan een "drukventiel" waaruit stoom komt (en andere gassen). Op de achtergrond een zwavelkveld waar ook veel (zwavel) gassen ontsnappen.

Landmannalaugar

De kleurrijke reolietbergen van de Landmannalaugar. Reoliet is een zuur, zacht  vulkanisch gesteente

Mt Griggs

The valley of a ten thousand smokes met op de achtergrond Mt Griggs. De berg is vernoemt naar de expeditieleider die het gebeid als eerst bezocht na de eruptie van Nova Rupta, begin vorige eeuw.

Reoliet en lavabrokken

Op de Landmannalougar bestaan de bergen uit reoliet, een zacht zuur vulkanisch gesteente. Meestal is reoliet geel of zacht roze van kleur, maar groen of blauw komt ook voor. Deze berg heeft zich omhult met zwarte brokken lava.

Smeltende gletsjer

De grote ijsvelden op IJsland zijn niks anders dan grote gletsjers op de toppen van de ijslands vulkanen. Van deze vulkanen wordt er af en toe een wat actiever met tot gevolg dat de gletsjer plaatselijk smelt.

Sulfator

Of ook wel een zwavelbron genoemd. IJsland is er mee bezaaid.

Valley of a tenthousand smokes

In het Katmai national park (Alaska) ligt the valley of a ten thousand smokes. Dit was ooit een vruchtbare vallei doorsneden met vele riviertjes aan de voet van de Mt Katmai, een enorme vulkaan. Begin vorige eeuw was hier een enorme uitbarsting op de plek dat nu nova rupta heet. de vallei werd gevuld met vulkanisch gesteente dat erg zuur is (reoliet) en oranje of geel van kleur is. Toen de eerste expeditie naar dit gebied ging na deze uitbarsting kwam men een vallei tegen van waaruit duizende plekken stoom uit de grond spoot. Zo is de vallei aan zijn naam gekomen. In de jaren zijn de riviertjes weer wat terug gekomen die diepe canyons uit het zachte gesteente hebben geslepen.